Processos de Dinamització de la Participació Ciutadana

Consultoria en Dinamització de la Participació Ciutadana

Acompanyem institucions i entitats en els seus processos de canvi i d’innovació, per tal de millorar la seva qualitat organitzativa comptant amb la totalitat del seu capital social.

Fem recerca aplicada als nostres àmbits de coneixement i experiència, per tal de facilitar la innovació i el desenvolupament de nous enfocaments i de noves estratègies. 

Avaluem la qualitat de la participació de les poblacions implicades en els diferents processos en que es demanda el seu concurs.

  • Disseny i metodologia de processos participatius.
  • Diagnòstic participatiu per l’elaboració de projectes de participació ciutadana.
  • Elaboració d’indicadors i avaluació del procés de participació.

L’equip de la FDC té una  gran  sensibilitat i coneixement per incorporar en els processos de participació els factors de gènere, mediambientals, diversitat funcional i cultural.

Per a nosaltres, aquests factors són transversal en tot allò que fem: Respecte al medi ambient, igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, construcció d’una societat oberta i inclusiva a la diversitat humana.  La nostra expertesa en aquest àmbit es sustenta en el desenvolupament de projectes i en els coneixements i experiència de l’equip humà de la Fundació.

La Fundació Desenvolupament Comunitari, amb l’aliança d’ARC Mediació,  portem més de 25 anys d’experiència en aquest àmbit, oferint eines i recursos pel diàleg social i acompanyant institucions, ciutadania, entitats i moviments socials en els processos participatius.

Accions que han d’incloure un procés de participació ciutadana

  • ELABORACIÓ DE PLANS DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

És el full de ruta de referència pel que fa a l’organització de canals, espais, processos i projectes municipals que incorporen la participació ciutadana. Respon a les preguntes de “qui participa”, “sobre quines qüestions”, i “com es participa” i pretén aprofundir en aquesta nova manera de governar, defugint de les actuacions puntuals i poc coordinades.

  • PARTICIPACIÓ A L’URBANISME

Tradicionalment, les ciutats són definides a partir de plantejaments urbanístics elaborats per tècnics qualificats d’acord amb les directrius fixades per les administracions públiques, de vegades sense tenir en compte a la ciutadania en la presa de decisions. Això ha començat a canviar amb l’urbanisme participatiu que inclou la participació ciutadana i planteja noves formes d’entendre la ciutat, l’urbanisme i la col·laboració amb la població que hi habita i utilitza els espais públics, els equipaments i els edificis municipals.

Disseny, gestió i dinamització dels plans d’usos per regular la implantació de determinades activitats al territori.

  • PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Disseny, organització i dinamització del procés per promoure la deliberació, la reflexió i el debat ciutadà sobre les línies d’actuació estratègica principals que s’han de desenvolupar, així com les actuacions concretes que s’han de posar en pràctica de manera prioritària als barris, els districtes i les ciutats.

  • PROGRAMES D’ACTUACIÓ MUNICIPAL (PAM), DE DISTRICTE (PAD) i TERRITORIALS

El PAM és el principal Pla Estratègic de cada localitat i s’elabora a l’inici de cada mandat. Com a Pla Estratègic, té l’objectiu de repensar el futur tenint en compte els nous reptes que sorgeixen i les seves complexitats,  trobar solucions i maneres de fer. S’hi estableixen les línies prioritàries, els objectius, les actuacions de l’acció del govern i les inversions de l’Ajuntament.

En la seva elaboració, és cabdal col·laborar estretament amb tots els agents socials i econòmics de la localitat perquè en surti una comunitat cohesionada, atractiva i amb qualitat de vida. També es porten a terme processos de participació ciutadana, on es recullen les necessitats, els interessos i les propostes de la ciutadania.

En ciutats grans, també s’elaboren els programes d’actuació de districte (PAD) que són els documents que concreten el PAM a cadascun de les divisions del territori. També es produeixen actuacions amb àmbit supramunicipal com els Plans Territorials que són instrument de planejament que abasta l’àmbit d’una comarca o una vegueria i que fixa les estratègies territorials pel desenvolupament futur de la zona, amb una visió més àmplia que el planejament municipal.

  • PLANS DE MOBILITAT URBANA SOSTENIBLE

Són els elements bàsics que configuren l’estratègia de mobilitat sostenible d’un municipi. Als processos participatius per a la seva redacció, s’identifica la manera com els habitants es desplacen i es recullen propostes concretes i viables de millora i sostenibilitat.

  • PLANS D’ACCIÓ PER A L’ENERGIA SOSTENIBLE (PAES)

El PAES és l’instrument fixat pel control de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEH). Els ajuntaments són compromesos en la realització d’un Inventari d’emissions de GEH per a identificar els millors àmbits d’actuació i les millors oportunitats per assolir l’objectiu de reducció de CO2 del municipi. Defineix les mesures de reducció concretes, juntament amb els terminis i les responsabilitats assignades, que traduiran l’estratègia a llarg termini en accions.

També per aquest objectiu és bàsic comptar amb la complicitat i la implicació de la ciutadania, que s’aconsegueixen amb un procés en que se’ls convida a participar, tant en el diagnòstic com en la valoració i priorització de les propostes d’actuació.

  • PROMOCIÓ DE LA CIUTADANIA ACTIVA I DESENVOLUPAMENT DEL TEIXIT ASSOCIATIU

Aquest procés pretén posar en valor i reconèixer les aportacions de les entitats socials a la millora de la qualitat de vida del conjunt de la població i, a l’hora, organitzar el suport que des del consistori es pot donar a les seves necessitats d’espais, de visibilitat, d’organització i de gestió.

Què fem en l’àmbit de la Participació Ciutadana?

Diversitat funcional

Duem a terme projectes d’accessibilitat a la comunicació en diferents àmbits, tant per a persones amb discapacitats visuals, auditives com intel·lectuals, facilitant-los l’accés a la informació, la comprensió i el diàleg.

Fem propostes d’accessibilitat física i comunicativa en els actes en què col·laborem. 

Gènere

Duem a terme projectes d’enfortiment pisco-social amb dones de diferents perfils culturals (ètnia gitana o de procedència cultural diversa), dones en situació de precarietat socioeconòmica per la seva inserció laboral, dones amb interès per reflexionar sobre la història de la lluita i conquesta dels drets de les dones, amb la formació de dones per  la gestió de conflictes i violència masclista.

També hem treballat amb escoles en el projecte “Violència Zero” de la Caixa, capacitant adolescents en temes de violència, sexe i discriminació.

Medi ambient

Donem prioritat a tenir cura del medi ambient i a ser curosos amb el reciclatge i reaprofitament dels materials què en fem ús.

Interculturalitat

Hem desenvolupat Plans d’integració de persones nouvingudes en diferents consells Comarcals de Catalunya, gestionant serveis de mediació intercultural a diferents ciutats del Barcelonès i Vallès Oriental i, principalment, el servei de l’Ajuntament de Barcelona.

Desenvolupem la capacitat de les persones nouvingudes per a la mediació intercultural i la gestió de conflictes, tant en l’àmbit interpersonal com veïnal i comunitari. Sempre amb l’objectiu d’afavorir el diàleg entre la persona nouvinguda i els serveis públics i/o la ciutadania, trencant els prejudicis, els estereotips i els sabers no relativitzats.

Formació en Dinamització de la Participació Ciutadana

El nostre equip ofereix formació especialitzada en temes vinculats a l’àmbit de la Participació Ciutadana i dels processos per a afavorir-la i organitzar-la.

Adeqüem les formacions a les demandes i a la població  a la què ens dirigim, tant als tècnics municipals com a la ciutadania en general, adequant el llenguatge i els continguts amb tècniques i metodologies específiques per a cada demanda.

    Projectes

     

    Cerquem feina

    El projecte SOTARRELS, en breu finalitzarà la seva etapa  de formació i iniciarem la recerca de feina. Cerquem llocs de treball de manteniment i neteja de jardins i boscos. Saben desbroçar, netejar  jardins i boscos, tallar  llenya. Saben utilitzar diferents tipus de...

    TEATRE ACCESSIBLE

    EL CORONEL OCELL de Hristo Boitxev TEATRE ACCESSIBLE el Diumenge 9 d’octubre, a les 18 h La Fundació Desenvolupament Comunitari s'encarregarà de l'Audiodescripció i l’acompanyament i vista anticipada a persones amb discapacitat visual i la l'Associació Tres Turons de...

    Participació en la Jornada Europea sobre “Mediación para la inclusión social”

    Genisa Prats va participar el dia 20 d'abril en les jornades Europeas sobre "Mediación para la inclusión social" CReE/A, en Sevilla en la Isla de la Cartuja, Fundación Tres Culturas. La seva presentació va ser Mediación intercultural, una apuesta para la construcción...

    Visites turístiques al barri de les Corts de Barcelona

    Hem reiniciat les visites turístiques accessibles al barri de les Corts de Barcelona. Visites dinamitzades per experts en l'atenció a persones amb diversitat funcional. Dins de la setmana de festa major del districte, diferents entitats han participat de la ruta...

    Transports Urbans de Sabadell i accessibilitat

    Els Transports Urbans de Sabadell, proposen als conductors d'autobús realitzar un taller sobre accessibilitat i diversitat funcional. Conductors i conductores passeràn per l'experiència de les diferents diversitats funcionals, plantegeran les seves inquietuds i se'ls...

    Paranà: “Pensando en ciudades amables y accesibles”

      Genisa Prats i Imma Alemany, van estar convidades per entitats socials i institucions públiques de la ciutat de Paranà(*) per dissertar sobre l'experiència de Barcelona i el seu procés per ser una ciutat accessible i inclusiva per a tothom. (*) (Paraná és la...

    Barcelona ciutat accesible i inclusiva, Buenos Aires en transformación

    Imma Alemany y Genisa Prats membres de l’equip de Diversitat Funcional de la Fundació Desenvolupament Comunitari i Lola Montejo de l'Associació Tesera, dissertaran el dia 10 d’agost 2016 en Buenos Aires sobre Barcelona Ciutat Accessible i inclusiva” dins de les...

    Presentació “Sembrando Paz”

    El dia 27 de setembre a la fàbrica del sol, la FDC presenta l’espai virtual “Sembrando Paz” un l’observatori internacional de mediacions comunitàries. Amb aquesta presentació hi hauran conferencies, taules rodones i debats. targeto

    Red de acción para la accesibilidad y la inclusión de personas con discapacidad en la ciudad de Buenos Aires

    El día 10 de agosto de 2016 se llevó a cabo la Jornada de Accesibilidad “Barcelona Cuidad Accesible e inclusiva, Buenos Aires en Transformación convocada por el Instituto de Mediación y Cultura de Paz de la Universidad Siglo 21 con el apoyo de Diseño Comunitario...

    GUIA D’ACCESSIBILITAT PER L’ORGANITZACIÓ D’ACTIVITATS PUBLIQUES A RUBÍ

    Una Guia per a l’Accessibilitat que permeti avaluar i millorar els aspectes que garanteixen que les activitats públiques organitzades o autoritzades per l’Ajuntament són inclusives i promouen la participació de totes les persones en termes d’equitat.

    Contacta amb nosaltres

    Si ens vols fer algun comentari o suggeriment, si tens preguntes o dubtes, si ens vols propossar una col·laboració o demanar un pressupost, no dubtis en contactar amb nosaltres. Et respondrem tan aviat com sigui possible. 

    Els nostres clients

    Direcció

    Carrer Pere Vergés, 1, 08020, Barcelona.

    Telèfon

     932680477 / 610700477

    Email

    info@fdc.cat

    Legal

    Memòries

    Transparència

    Cookies

    Política de privacitat

    Xarxes socials

    Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
    Privacidad